A London Home's Transformation Features a Bright, Spacious Kitchen

Hunker may earn compensation through affiliate links in this story.

When a couple with two young children purchased a dilapidated house in London's Hampstead neighborhood, their main concern with their new address was its uneven structure — the entrance and garden level were separated by a half-story. Historic conservation laws hindered changes they could make to the exterior, but with the help of MW Architects, they figured out a solution that would maximize the challenging floor plan: open the existing framework and build down for more space. The design centralized the kitchen and opened it to light, created a joint dining room and study, and added a basement utility room for storage. But perhaps most importantly, the firm created a mezzanine-like landing between the entrance and garden level that provides order to the home's many layers. "Visually, it locks the spaces together," Matthew Wood, the owner of the firm, said. Now, sharp angles and square shadows can be found in each room, where a total of 18 different paint colors work to define every individual space. And although Wood jokingly admits that this wasn't "exactly a conservation project," the moody Victorian shades and the reuse of some original materials give credit to property's place in a historic neighborhood.

Expand
Modernist MW Architects Hampstead Kitchen
1 of 8

Kitchen

The owners had two goals for the kitchen: create more light from its dark past by knocking down walls, and then complement its newfound light with darker matte paints by Farrow & Ball. They enlisted a color consultant to make sure the shades were just right.

Expand
Modernist MW Architects Hampstead Kitchen
3 of 8

Kitchen

Quartz composite countertops by Planet Granite wrap around the kitchen, and steel-framed windows offer views of the garden.

Expand
French+Tye
4 of 8

Kitchen

Wood believes that storage on either end of a space can be overbearing. So, all cabinetry was confined to one side, which allows more light to filter through.

Expand
Modernist MW Architects Hampstead Stairs
5 of 8

Staircase

"We cut a couple of voids in the upper level to [create] a stronger connection between the spaces," Wood said. A second dining room stands above the kitchen, and the lower staircase leads to a living room.

Expand
Modernist MW Architects Hampstead Bedroom
6 of 8

Bedroom

At the owners' request, the room kept the original floorboards with a fresh coat of paint from Farrow & Ball. "Each room has a different color floor, so it was a strategy of color matching," Wood said. He estimates that there are over 18 colors in the home.

Expand
Modernist MW Architects Hampstead Bathroom
7 of 8

Bathroom

The owners wanted to pay respect to the home's Victorian past with rich paint colors, including Farrow & Ball's "Brassica."


After interning at Dwell magazine in San Francisco, Kate began writing about arts, design and culture for other national publications. She is based in Los Angeles and San Francisco.

View Work