A Freestanding Golden Cabin Houses Extra Rooms in This Industrial Loft

Photos by Alex Delaunay
industrial living room
credit: Alex Delaunay

Picture Paris in the 1920s: bustling with painters, writers, and musicians. It was during that decade that an industrial building was constructed in the city's 11th arrondissement. But then came the 1980s, and the property became a victim of a renovation that transformed the structure into unsightly offices. Eventually, it was turned over into living spaces, which brings us to an 800-square-foot apartment revitalized by design firm SABO Project. The team began by stripping away layers to expose the beauty and industrial elements that were laying within. "The driving image in our mind was the jewel in a grotto," Alex Delaunay, the firm's principal designer and founder, said.

Once the space was exposed to its bare bones — essentially a concrete box — SABO placed an iron structure in the middle of the home. Clad with perforated aluminum panels, the piece creates a dazzling light effect and conceals a bedroom and bathroom.

industrial living room
Slideshow
9 Photos
credit: Alex Delaunay

White pulley porcelain pendants from Zangra hang in an asymmetrical pattern over the kitchen table. Beams and concrete pillars were left over from the property's original build.

industrial living room
credit: Alex Delaunay

"The island strategy allows for the perimeter walls and ceiling to run uninterrupted throughout the apartment. It also helps create a looping circulation that emphasizes the sense of space as a single whole," Delaunay said.

industrial living room
credit: Alex Delaunay

Gray paint was used on surfaces to harmonize with the bones of the apartment, making the island the focal point for the space. "The use of color is focused solely on the island and its anodized champagne panels," Delaunay explained.

industrial living room
credit: Alex Delaunay

Wide plank wood floors soften the surrounding concrete columns and ceiling beams.

industrial living room
credit: Alex Delaunay

The central island was custom-made by applying forty aluminum sheets on a metal structure. "The perforations are intended as a light filter that, along with the corrugated polycarbonate sheets, provide both natural light and privacy to the spaces within in the island," Delaunay explained.

patterned tile backsplash
credit: Alex Delaunay

Cement tiles from Marrakech Design line the backsplash in the kitchen. An Andano sink from Blanco is installed with a minimalist Grohe Minta faucet.

loft bedroom
credit: Alex Delaunay

The guest bedroom is tucked away on top of the island. The white flooring makes the narrow bedroom appear larger.

bedroom
credit: Alex Delaunay

"Before the renovation, the bedroom and bathroom were in a corner of the space and getting very little natural light," Delaunay said. Now, the natural light shines through transparent panels, which create a more romantic and comfortable appeal.

bathroom with blue tile
credit: Alex Delaunay

The bathroom displays an interesting combination we'd never think of — hexagonal mosaic tile on the wall, with diamond-shaped tile on the floor.


Kate Santos

Kate Santos

Kate Santos is a writer and photographer based in Los Angeles. After interning at Dwell magazine in San Francisco, she began writing for a variety of ... more