It's Hard to Believe That This Light-Filled Berlin Home Is Actually in an Attic

Hunker may earn compensation through affiliate links in this story.

When Polish design firm Loft Kolasinski was faced with creating a family home from a tight attic inside a Berlin building, the team opted to focus on one necessary feature: natural light. Given that the site had minimal windows and a closely-structured form, they were determined to create a haven that didn't quite feel as cramped as it was. "The owners wanted a bright space filled with objects they love," said designer Ewa Adamiak. And if that wasn't already a challenge, the firm also aimed to respect the address's history — after all, the members have a reputation for harmoniously pairing furniture from different eras to complement the modern properties they design. So, they started with repairing and retaining the original floors, doors, and ceiling beams, and giving them white-washed finishes that brighten every room in the home. Then, they matched the straight lines of the ceiling beams and wood floors with minimalist furniture in bright shades and patterns. The result is a play on light and dark in a small and angular floor plan: the shapes, shadows, and shades work together to promote a sense of airiness in an unlikely place.

Expand
living room
1 of 9

Living Room

In the living room, a vintage patterned Bauhaus-style sofa is paired with a GUBI floor lamp. A midcentury Polish rug designed by painter Teodor Grott sits under the coffee table.

Expand
from sofa livingroom mid-century furniture designs
3 of 9

Living Room

The original wooden floor was cleaned up and restored to match the paint used throughout the home, which is an off-white mixed with grey. Pendant lights designed by Bonderup & Thorup hang overhead.

Expand
dark console table and shelves
4 of 9

Living Room

A vintage console cabinet redesigned by the studio provides a dark contrast to the rest of the furnishings. Vintage shelves designed by Kai Kristiansen display an extensive collection of midcentury Polish pottery, and a vintage midcentury Polish poster hangs nearby.

Expand
yellow seat steel box shelves
5 of 9

Living Room

Original ceiling beams were painted off-white, which makes a vintage yellow bench pop.

Expand
dining room living room
6 of 9

Common Area

The light wood kitchen cabinets were designed by the studio, and vintage industrial lamps hang over the dining and living areas.

Expand
bedroom
7 of 9

Bedroom

A classic minimalist look — white walls and simple patterns — continue into the private areas. Sliding doors save space and partition the rooms, but still make them feel accessible.

Expand
bathroom sink
8 of 9

Bathroom

The studio designed the cabinets, which complement granite stone floors and a vintage mirror.


After interning at Dwell magazine in San Francisco, Kate began writing about arts, design and culture for other national publications. She is based in Los Angeles and San Francisco.

View Work